El PCPE davant l’aplicació de l’article 155

2
EL PARTIT COMUNISTA DELS POBLES D’ESPANYA DAVANT ELS ACORDS DEL CONSELL DE MINISTRES EN L’APLICACIÓ DEL DISPOSAT DE L’ARTICLE 155 DE LA CONSTITUCIÓ ESPANYOLA A CATALUNYA
Ahir el Consell de Ministres adoptava l’acord en què s’exposen les mesures que ha d’aprovar el Senat, el proper 27 d’octubre, en aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola a Catalunya.
El nostre Partit, que segueix amb atenció en desenvolupament dels esdeveniments, ha expressat amb tota claredat, en els seus comunicats del 2 d’octubre i 11 d’octubre, la posició comunista davant la greu successió d’esdeveniments que enfrontem.
Hem advertits a la classe obrera i als sectors populars de tot Espanya, i especialment de Catalunya, que no hi ha la menor possibilitat d’exercir democràticament el dret a l’autodeterminació en el marc del capitalisme espanyol. Hem explicat les raons per les quals, des del nostre punt de vista, el procés independentista a Catalunya ha entrat en una via morta. Ens hem posicionat amb tota rotunditat en contra de tota repressió contra el poble català i hem cridat a lluitar contra l’avanç de la reacció. Hem trucat a la classe obrera a defensar la seva independència organitzativa, política i ideològica enfront de tot nacionalisme, a no lluitar sota falses banderes.
El Govern de la Generalitat i el Govern d’Espanya fa temps que retroalimentant en una espiral suïcida, en la qual les mesures adoptades per un, legitima a l’altre, i igual succeeix a la contrària. En aquesta esbojarrada carrera, els treballadors i treballadores no tenim res a guanyar, sinó molt a perdre. Estan avançant reaccionaris sentiments identitaris i excloents propis de tot nacionalisme i es legitima l’ús massiu de la repressió estatal davant amplis sectors.
La burgesia espanyola, de la qual forma part la catalana, avança cap a una reforma a gran escala del sistema polític espanyol i utilitzen el procés independentista com a pretext per a una avenç encara més ràpid i reaccionari. L’Acord del Consell de Ministres d’ahir, que el Partit Comunista rebutja amb rotunditat, és una peça més d’aquest engranatge.
La fortalesa de l’Estat espanyol, constantment menystinguda pel nacionalisme català, s’expressa en una aplicació intensiva de l’article 155 de la Constitució Espanyola. Els òrgans o autoritats que creu o designi el Govern de la Nació assumiran totes les competències del Govern i del parlament de la Generalitat. En l’Acord del Consell de Ministres, es recull una claríssima amenaça als treballadors i treballadores de l’Administració catalana. En cas que no compleixin amb les instruccions de les autoritats estatals, no només s’ha d’exercir contra ells el poder disciplinari, sinó que es donarà compte al Ministeri Fiscal per a la depuració de les consegüents responsabilitats penals.
En aquests moments difícils cal que les forces obreres i populars reflexionin sobre les causes de fons que s’amaguen darrere de tots aquests esdeveniments. Les forces burgeses han decidit reformar l’Estat per adequar les seves funcions al que fa temps que passa a la base econòmica: la completa unificació del mercat capitalista espanyol.
En termes econòmics, s’estan acabat els temps del «cafè per a tots», que permetia que les contradiccions entre fraccions de la burgesia es resolguessin en gran mesura sobre la base del repartiment de quotes de mercat a través d’una transferència asimètrica de competències a les autonomies, permetent certes particularitats en la política econòmica, fiscal o laboral dirigides a estimular els beneficis empresarials en una o altra comunitat autònoma, i sempre en funció de la seva força, és a dir, del seu capital, tot a costa de produir greus desequilibris territorials.
La burgesia catalana ha deixat d’expressar-se com a classe nacional, com es comprova en l’intens procés de trasllat de les seus socials de les seves principals empreses, en el posicionament de les patronals catalanes i en el fet que la seva repressentació política tradicional (Convergència i Unió ) hagi implosionat.
Són els sectors inferiors de la burgesia, propietaris de les anomenades PIMES, qui, esperonats per la intensificació de la competència capitalista motivada per la crisi, i acompanyats per una petita burgesia en risc de severa proletarització, han impulsat i dirigeixen el procés independentista; manipulant els sentiments nacionals de sectors obrers i populars condemnats a la misèria pel capitalisme i conduint-los un carreró sense sortida.
Al Govern de la Generalitat li queden tan sols dues opcions. O convocar el Parlament català, perquè el pròxim dimecres 25 d’octubre es declari la independència i la República catalana, convocant eleccions constituents en aplicació de la Llei 20/2017, de transitorietat jurídica i fundacional de la República, anul·lada pel Tribunal Constitucional; o convocar eleccions autonòmiques. En el primer cas, el Govern català estaria portant als sectors socials que donen suport al procés independentista a sofrir la repressió de l’Estat, que té a les mans el monopoli de la violència. En el segon cas, el bloc independentista es fraccionaria sense remissió.
La classe obrera i el poble no han de deixar-se confondre per aquesta «guerra de banderes». Hem d’optar, sí, però no entre un capitalisme català o un capitalisme espanyol, que ens explotarà i oprimiria de la mateixa manera. Les majories treballadores hem d’optar entre seguir vivint sotmesos a un sistema polític capitalista que ens explota i oprimeix fins robar-nos la vida, o entre seguir un camí independent en el qual el poder polític estigui a les nostres mans, a les mans de la classe obrera i el poble.
Volem un país per a la classe obrera, en el qui tot ho produïm prenguem les regnes del poder, per garantir la satisfacció de les necessitats socials, perquè els nostres pobles tinguin la llibertat de decidir democràticament el seu futur sobre la base del màxim respecte i integració de les expressions culturals i lingüístiques del poble treballador. I, per això, hem de desprendre’ns de tota bandera aliena, ja que la pàtria del treball no té res a veure amb la pàtria del capital.
La burgesia intentarà que la reorganització del sistema polític es dugui a terme a través d’una reforma constitucional reaccionària que no portarà res de bo per a les majories socials. No ens hem de deixar atrapar en el seu joc.
Hem de lluitar per impedir l’avanç d’aquest procés, que dóna els seus primers passos amb l’aplicació a Catalunya de l’article 155 de la Constitució, intensificant la lluita de classes. Davant de les mesures de l’Estat:
– Aturem qualsevol tipus de repressió contra els treballadors i treballadores a Catalunya, molt especialment contra els empleats públics catalans i contra els treballadors de l’ensenyament que es veuen directament amenaçats.
– Aturem qualsevol tipus de repressió contra la cultura i la llengua del poble treballador català, que el Govern espanyol ha situat en el seu punt de mira i que es disposa a dur a terme mitjançant la intervenció de la Conselleria d’Educació de la Generalitat.
– Defensem la fraternitat i la unitat dels treballadors i treballadores de tots els pobles d’Espanya i impulsem la lluita contra l’enemic comú.
– Aturem l’avanç de la reacció. Davant la reforma reaccionària del sistema polític, intensifiquem la lluita per un país per a la classe obrera.
La pàtria del treball no té res a veure amb la pàtria del capital!
Per un país per a la classe obrera!
Secretariat Polític del PCPE | 22, octubre, 2017