Defensem un treball digne per donar un servei públic de qualitat

0

Vaga del col·lectiu mèdic

 

Des de Comunistes Catalans – PCPE volem traslladar el nostre suport a la lluita del col·lectiu mèdic als centres d’atenció primària. La sanitat catalana ha estat maltractada des de tots els àmbits des de fa anys. Vista com un sucós pastís, la privatització ha campat al seu aire imperant els concerts sanitaris per sobre de la gestió vertaderament pública. Però és ara, en aquests últims anys, quan la situació s’ha tornat, si cap, més dramàtica per als professionals sanitaris i més perillosa per als pacients. La Generalitat de Catalunya, sempre braç a braç amb les empreses privades del sector, és la responsable de tot això.

A ningú se li escapa que, malgrat els esforços dels gestors per maquillar les xifres, les llistes d’espera per a proves i intervencions es van allargant, la saturació de les urgències és ja un problema crònic i cada vegada és més difícil aconseguir cita amb el metge de família. Tot això provoca retards de diagnòstics i de tractament que, en ocasions, comporten un empitjorament de la situació del pacient i gairebé sempre impliquen allargar el patiment del mateix sense més argument que la falta de recursos.

És als centres d’atenció primària, atès que reben a la gran majoria del gruix dels pacients, on la situació s’ha tornat insostenible i on els seus treballadors han decidit plantar batalla. Des de l’inici de la crisi, en els ambulatoris, la càrrega assistencial s’ha disparat, la qual cosa es tradueix en que, a dia d’avui, molts professionals hagin de visitar un pacient cada 5 minuts a causa de la reducció de contractacions i es limiti la formació de nous professionals sanitaris com el cas de la reducció de les places de metge resident. D’altra banda els treballadors han vist com el seu salari ha anat reduint-se amb les contínues retallades, en alguns casos perdent-ne fins a un terç en els últims 10 anys.

La suposada falta de recursos és sempre l’excusa esgrimida per a les retallades sanitàries. Hem de dir molt clarament que no manquen recursos per a la nostra sanitat, sinó que es tracta d’un tema de prioritats sobre el que es destinen els nostres impostos. Alhora que s’han dut a terme terribles retallades en educació o sanitat es regalaven milers de milions a la banca o a les autopistes. Ha estat un transvasament de les rendes del treball a les rendes del capital. Avui els grans empresaris són més rics a costa d’uns professionals de la sanitat i uns pacients pitjor tractats.

Des de Comunistes Catalans – PCPE volem no només recolzar aquestes reivindicacions si no emplaçar a tots els treballadors del sector sanitari a organitzar-se per les reivindicacions conjuntes fent que aquesta primera espurna es propagui i que siguin els treballadors els que plantin la llavor d’un nou sistema sanitari que garanteixi unes millors condicions per a ells i un millor tracte per a tots els pacients. Un sistema que solament es pot aconseguir construint un país per a la classe obrera.

Per la defensa d’un sistema públic de salut de qualitat!
Per unes condicions de treball dignes!
Lluitem per un país per a la classe obrera!

 

19 de novembre de 2018

Comunistes Catalans – PCPE